Vanaf 1 januari 2025 wordt het voor uitzendkrachten makkelijker om een hypotheek aan te vragen dankzij de versoepeling van de perspectiefverklaring. Dat is een document waarmee uitzendkrachten kunnen aantonen dat zij in de toekomst waarschijnlijk voldoende en stabiel inkomen hebben. Dit wordt opgesteld door het uitzendbureau waar zij voor werken en helpt banken om in te schatten of de uitzendkracht een hypotheek kan dragen.
Wat is er veranderd?
Hiervoor moesten uitzendkrachten minimaal 52 weken bij hetzelfde uitzendbureau werken om in aanmerking te komen voor deze verklaring. Vanaf januari is deze periode verkort naar 26 weken. De perspectiefverklaring maakt het makkelijker voor mensen met flexibel werk om een eigen woning te kopen. Goed nieuws dus! De versoepeling komt voort uit de ervaring dat na 26 weken al een goed beeld kan worden gevormd van wat een uitzendkracht verdient. Wel blijft de eis dat de uitzendkracht in de laatste 14 maanden minimaal 12 maanden gewerkt moet hebben. Banken kijken natuurlijk ook naar andere factoren. De perspectiefverklaring geeft geen garantie voor het verkrijgen van een hypotheek, maar opent voor veel uitzendkrachten zeker de deur naar een eigen woning.
Wat houdt de perspectiefverklaring nu precies in?
De perspectiefverklaring bevat een grondige (data)analyse van de arbeidsmarktpositie van de aanvrager om de mogelijkheden om in de toekomst een inkomen te verdienen te bepalen. Deze analyse wordt aangevuld met het oordeel van uitzendbureaus over de inzetbaarheid van de uitzendkracht. Dit doen zij op basis van cv, werkervaring, referenties, eerdere beoordelingen en persoonlijke gesprekken.
In 2013 is de perspectiefverklaring geïntroduceerd. Het wordt geaccepteerd als volwaardig alternatief voor de reguliere werkgeversverklaring door vrijwel alle banken en verzekeraars. In 2017 werd de perspectiefverklaring beschikbaar voor de hele uitzendbranche. Sindsdien zijn er meer dan 16.000 verklaringen aangevraagd. Daarvan werd tweederde toegekend, waarvan 50% daadwerkelijk is omgezet in een hypotheek, zowel met als zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG).
Wat vind jij van deze ontwikkeling? Wil je meer weten, bel ons of stuur een berichtje!